Zincidere Kapadokya Merkez Yetimhanesi (Orfanotrofion Arrenon)

  Aşağıda görmüş olduğunuz yapı Kayseri Talas/Zincidere bölgesinde bulunan Kapadokya Merkez Yetimhanesi (Orfanotrofion Arrenon).Aynı zamanda bir okul.O dönemde yetimhane ve öksüz yurtları yatılı bir okul olarak insanlara eğitimler vermiş.
  Λάζαρος Ιντζεσίλογλου anlattıklarına göre büyük annesinin köyünün Zincidere olduğunu ve her iki dedesinin de bu binada ki yatılı okuldan başarılı bir şekilde mezun olduğunu belirtiyor.Günümüzde bu bina askeri sınırlar içerisinde olduğu için ziyaret edilemiyor.Fakat Zincidere Mahallesi H.Mehmet Sabancı caddesine ulaşım sağlandığında,sadece batı cephesini dışarıdan görmeniz mümkün.Bu mevki yöre halkı tarafından eserdağ,harman yeri veya hanbaşı olarak isimlendiriliyor.Google haritaları kullanarak 38.6401 35.5841 koordinatlarını girerek arattığınız zaman daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz.Fotoğrafın sağ altta bulunan bölümü yapının ana giriş kapısı.Ana kapıdan iç kapı arasında ki mesafe ise ortalama 50 metre.

Kapadokya Merkez Yetimhanesi (Orfanotrofion Arrenon)

Ana giriş kapısı fotoğraf (Mystagogy)



   Binanın etrafında ki bahçe duvarı günümüzde yıkılmış.Sadece ana giriş kapısı mevcut.Aşağıda okulun batı cephesinden görüntüsü.Binaya sonradan ek yapılar eklendiği açıkça belli oluyor.Askeri sınır duvarında bir adet sürekli akan su kaynağı var.Çeşmenin hemen alt kısmına hayvanların su ihtiyacını karşılamak için yalaklar yapılmış.Yaz kış sürekli olarak metal bir boru içerisinden akan bu suyun tadı gerçekten lezzetli.

Güncel Durumu

Çeşme ve yalak

Batı Cephesi

  Bulunduğunuz bu konumdan güney tarafına doğru 8 km lik Zincidere-Tekir yürüyüş rotası bulunmaktadır.Bozuk toprak bir yol üzerinde olan bu güzergah aynı zamanda bir bisiklet rotası.Parkura, yukarıdan Alaçayır mevkisinden de başlayabilirsiniz.Bu rota da Kayseri şehir merkezini ve Erciyes Dağı’nı seyredebilirsiniz.Rakımlar 1433-2013 m (zorluk derecesi=2)

Yürüyüş rotası
  Yüz yıllar önce kurulmuş olan Loannis Prodromos Manastırı bünyesinde bir yetimhane kurulduğu, “Geçmişten Günümüze Bütün Yönleriyle Zincidere Kasabası ” adlı kitapta şu şekilde anlatılmaktadır.
“1891 Ağustos ayının ikisinde “Orfanotrofion Arrenon''(Çocuk öksüz hanesi) tesis ve resmi küşad olunmuş. Civar karyelerden fakir ve öksüz çocuklar celp olunarak manastırın garp cihetindeki bir dairede ikamet ederlermiş. 1897 senesinde yeni 2 katlı bina inşa olduktan sonra bu öksüz hanenin çocukları yeni binaya nakil olmuştur.Bu bina manastırın cenup cihetindeki “Parmaklı Tarlaya” konulmuş. Tarlanın meydanı 12000 arşın, binanın ki de 1800 arşın kapısının üzerinde mermer kitabe taşında 4 satırlık şu ibareler okunur.''Kappadokia'nın Erkek Çocuk Öksüz hanesi Selametli Sene 1897'' Mermer kitabedeki yazı (Kapadokikon orfanotrofeion arrenon ) Kapadokya erkek yetimhanesi

Kapadokya'nın Erkek Çocuk Öksüz hanesi Selametli Sene (1897) Kaynak :Συμεών Κοιμίσογλου

Binanın uydudan görünümü

m2 ölçümü.Ortalama 1327 m2


  Dışarı kapı üzerinde mermer taşta altın yazılar ile muhsin saadetli Symeonakis Siniosoğlunun namı olunur.Büyük hayırsever Symeonakis Efendi Siniosoglou, büyük Kesaria(Kayseri) Ioannis Metropolit'in vizyonu ve önerileri doğrultusunda, "Merkezi Kapadokya Yetimhanesi" in inşasında ve işletilmesinde kilit rol oynamıştır.Nihayet hariç kapı üzerinde bir arşın yükseklikte mermer taş kitabede büyük yazılar ile şevketmeap ve mearifperver padişahın ismi okunur:“Sultan Abdülhamid Han B! Devrinde.''

Kış mevsiminde ki görüntüsü


İç kapı üzerinde ki mermer kitabeler

Yukarıda ki kitabe yazısı= ''Sultan Abdul Hamit Han B! Devrinde.”

Altta ki kitabe yazısı

  Eski ve güncel fotoğraflar karşılaştırıldığında okulun çatısının komple yıkılarak yenilendiği belli oluyor.Binanın kuzey cephesi iç kapısının, en üstünde bulunan üç pencereli çatı katı da ne yazık ki günümüze ulaşamamış.Mübadeleden sonra bina astsubay okulu,polis okulu,günümüzde ise komando tugayı olarak faaliyet sürdürüyor.

Aşağıda yetimhaneye ait farkı açılardan çekilmiş diğer fotoğrafları görebilirsiniz.Sizlerde yazılı veya görsel kaynaklarınızı bize göndererek katkıda bulunabilirsiniz.

Solda ki bina (kaynak=Armenian On Web)

Kaynak = Cahit Taşkın

Kaynak = Cahit Taşkın

Fotoğrafta ok işareti ile belirtilen yapı 

Yetimhane kuzey cephesi








Kaynaklar =
1-)Yazar adı: İoánnis El. Sidirás, Makale: ''İ                            PROTOTHRONİ KAI AGİOTOKOS MİTROPOLİ  
    KESARİA (KAYSERİ'NİN BAŞ VE AZİZLERİ                 
    DOĞURAN METROPOLİSİ), 16 Eylül 2016
2-)CAESARIA'NIN İLK VE HOLY METROPOLİSİ (John           El.Demir Teolog - Kilise Tarihçisi - Avukat)
3-)Ancient History Encyclopedia
5-) Geçmişten Günümüze Bütün Yönleriyle Zincidere Kasabası kitabı 
6-)Armenian On Web 
7-)Λάζαρος Ιντζεσίλογλου 
8-)Συμεών Κοιμίσογλου 
9-)Cahit Taşkın 



2 yorum:

  1. Sayın Arıcan ayrıntılı bilgi için çok teşekkür ederim. Türk yetimhanesi konusunda bilgi alabilir miyiz? Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim hocam. Sanırım Zincidere merkezin de bulunan yetimhaneden bahsediyorsunuz. ( Eskiden cezaevi olarak kullanılan ? ) Araştırmalarım devam ediyor. Düzenlediğim zaman paylaşırım.

      Sil